keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kevään merkkejä kentällä


Lukuvuoden kaartuessa loppusuoralle on viime aikoina tullut usein pohdittua, mitä työpaikalla tapahtuvalle oppimiselle on meillä tapahtunut sitten elokuun. Siis tapahtuuko työpaikoilla ja jos, niin mitä?
Hyvältä näyttää, monella suunnalla. Yritykset ja työpaikat ovat ottaneet uudet avaukset hienosti vastaan, ja ovat omasta puolestaan antaneet upeasti panoksensa yhteistyöhön panostamalla ohjaukseen ja työpaikkaohjaajien kouluttamiseen laadukkaan opiskelijaohjauksen tueksi. Kiitos Lujabetonin Siilinjärven tehdas sekä Mestar-liikelaitos, 20 työpaikkaohjaajan kouluttamisen mahdolliseksi tekeminen molemmissa on fantastinen teko työelämälähtöisen koulutuksen suunnassa. Kiitos PCM Technology, Tehokoneistus ja Stainless Team, kolme suonenjokelaista nuorta on voinut tämän kevään ajan suorittaa metallialan opintojaan kotipaikkakunnan yrityksissä, ja hyvinhän ne opinnot ovat sujuneetkin, tästä jatketaan. Kiitos Harjulan sairaalan väki ennakkoluulottomasta ottautumisesta lähihoitajaopiskelijoiden ryhmän opetuksen toteutukseen osastoillanne, hienoa venymistä ja paljon hyviä ehdotuksia siitä, kuinka homma sujuvammin laitetaan toimimaan. Kiitos kaikille niille Kuopion alueen kaupan alan yrityksille, joissa toteutuu parhaillaan 20 opiskelijan Kaupan palvelu ja myynti-kokonaisuus pitkälti työpaikalla opiskellen. Kiitos myös huonekalutehdas Kuopion Woodille ja ovitehdas JELD-WENille hyvästä kehitysyhteistyöstä työnkiertomallien jalostamisessa, eteenpäin mennään. Kiitos Varkauden alueen LVI- ja rakennusalan yritykset, tänä vuonna opintonsa aloittaneet talotekniikan, talonrakennuksen ja sisustusalan opiskelijat ovat hyvässä myötätuulessa päässeet työelämän makuun heti opintojensa alkuvaiheessa ja suoriutuneet haasteesta hienosti. Ja monet muut Pohjois-Savon alueen yritykset, kiitos. Kaikkea mahdollista yhdestä opiskelijasta koko ryhmään ja muutamista päivistä kuukausiin. Kaikki hankkeessa mukana olevat yritykset löytyvät hankkeen uudistuneelta nettisivulta.


Lääkehoidon opiskelua Harjulassa potilascasea pohtien.


Kaikki säädöt eivät osu kerralla kohdalleen eikä ole tarkoituskaan. Tärkeintä on halu ja tarve tehdä kehittämistyötä yhdessä molemminpuolisen – tai ehkä mieluummin kolminpuolisen – hyödyn lisäämiseksi. Miten koulutusyhteistyö parhaiten palvelee yrityksen tarpeita? Miten opiskelija oppii parhaiten ja saa hyvää ohjausta ammattitaitonsa kehittymisensä tueksi? Miten me oppilaitoksena osaamme toimia niin, että edellä mainitut pääsevät mahdollisimman sujuvasti toteutumaan? Kehittämistyöllä on taipumuksena nostaa pintaan uusia kehittämiskohteita, ja yksi tällainen on ilman muuta joustavuuden lisääminen oppilaitoksen toiminnassa. Toimintatapojamme tulee kehittää niin, että pystymme entistä ketterämmin tarttumaan tarpeisiin ja mahdollisuuksiin. Tavoitteiden muuttuessa tulee myös toiminnan pystyä muuttumaan.
Kevään edetessä katse alkaa meillä oppilaitoksessa kääntyä jo seuraavan lukuvuoden valmisteluun, näin myös Työpaikalla tapahtuu -hanketyöntekijöillä. Tämä vinkiksi myös yhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille ja työpaikoille, nykyisille ja tuleville yhteistyökumppaneillemme: nyt on loistava aika kertoa meille, millaisia ajatuksia Teillä olisi yhteistyön aloittamiseen tai sen kehittämiseen liittyen.

Työpaikalla tapahtuu-hanke on kehittämishankkeena poikkeuksellisen laaja paitsi tavoitteiltaan ja toimenpiteiltään, myös hankehenkilöstön määrällä arvioiden: meitä hanketyöntekijöitä on tällä hetkellä 16, ja lisäystä on tulossa vielä työpaikkaohjaajien kouluttajiksi. Kaikista tärkeintä tulevaisuutta ajatellen on tietenkin se, kuinka pääsemme kaikilla aloilla ja paikkakunnilla, kaikissa opettajatiimeissä, yhdessä opiskelijoiden ja yritysten kanssa kohti tavoitteita. Näitä ponnisteluja pyrimme hankkeessa kaikilla mahdollisilla tavoilla tukemaan. Opettajamme ja opiskelijamme ovat tänä lukuvuonna tehneet (ja tekevät toukokuun loppuun saakka) upeaa työtä työpaikalla tapahtuvan oppimisen pilottikokeiluissa, jotka on usein aika nopeallakin aikataululla leivottu sisään opetuksen arkeen. Suurkiitos tekijöille. Erityisen lämmin kiitos myös laajalle opettajarintamalle hyvistä keskusteluista, ideoinnista sekä kokemusten ja näkemysten jakamisesta asian äärellä. Kevättä kohti, katse tiukasti ensi syksyssä.
Työpaikalla tapahtuu-tiimi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti